Gelopen op de eerste lentedag in maart 2006.
Een tocht van Loppersum via Tjamsweer naar Appingedam - lengte 18 kilometer
Bron: NS-wandelingen

De auto hebben we geparkeerd bij het station in Appingedam om vandaar met de trein naar Loppersum te reizen.
Je verlaat al snel Loppersum om dan via Eenum, Leermens, Arwerd, Wierhuizen naar Tjamsweer en Appingedam te gaan. Een tocht door de velden: over graspaden, schelpenpaadjes en smalle wegen.


plaatje plaatje
Een laatste blik op Loppersum en dan via de graspaden op naar Ain'm.

plaatje plaatje
Duidelijk te zien is hoe de wierde is afgegraven. Dat wordt dus klimmen naar dat kerkje. Maar aan de andere kant (dorpszijde) loopt de weg weer langzaam af en eindigt bij het armhuis.

plaatje plaatje

plaatje plaatje
En hier es een keer geen hobbyschapen of -ponies maar twee gezellige hangbuikvarkens. We vervolgen de tocht langs de hoogste wierde in Groningen: Aimerhoogte: 6 meter boven NAP. (In het dorp Ain'm spreekt men kortweg van Hoogte). Er staat nu een alleraardigst bungalowtje op de top. Vandaar verder naar het dorp Leerms. Zoals vrijwel alle dorpen in deze omgeving is ook dit een wierdedorp.

plaatje plaatje

plaatje

plaatje plaatje
Via het centrum van Leerms het veld weer in langs aardige boerderijen...

plaatje plaatje

Dan is het tijd voor een korte pauze. Voor wandelaars en fietsers staat hier een klein overdekt bankje. Bijzonderheid: het is te draaien zodat je naar believen in het zonnetje of in de luwte kunt zitten. Hier is het even genieten van de wijdse verten en hoge luchten. In de verte ligt het dorp Glins maar dat laten we links liggen.

plaatje plaatje

plaatje plaatje

plaatje plaatje

plaatje

Kronkelende maren (vroegere slenken van het Wad) met her en der een hoogholtje. We komen bij het gehucht Aarwerd en zien Kraiwerd in een mooi lentezonnetje liggen. Maar ook Kraiwerd laten we voor wat het is. Wij slaan af naar Nijenklooster en zien daar een mooi gerestaureerde boerderij met slingertuin.

plaatje plaatje

plaatje plaatje

Aan de achterzijde van Nijenklooster zie je een mooie "huiswierde", groot genoeg voor een boerderij maar niet voor een dorp. Wij slaan af naar Wierhuizen: een huiswierde met een bijzondere betekenis voor de familie Wilthof (zie onze genealogie)Ook deze wierde is grotendeel afgegraven.

plaatje plaatje

plaatje plaatje

plaatje plaatje

plaatje plaatje

plaatje plaatje

Langs het kerkje van Tjamsweer komen we op de oude trekweg langs het Damsterdiep met een oude kalkoven. We lopen zo richting centrum van het leuke stadje Daam met zijn oude waag, de hangende keukens, oude steenhuizen. En in de Oude Rechtbank achter de Nicolaikerk is het goed koffie drinken.