Een groot deel is tijdens de Koude Oorlog verboden gebied geweest en werd pas na de val van het ijzeren gordijn vrij gegeven. Dientengevolge is het een ongerept gebied gebleven waar prachtige wandelingen te maken zijn. De toppen van Sumava zijn zwaar bebost en daar loopt men vrijwel uitsluitend dor naaldbossen. Langs de hellingen vindt je de dorpjes, beekjes en de vergezichten.
In de zomer van 2007 hebben we een aantal wandelingen gemaakt. Van twee ervan hebben we onderstaande reportages gemaakt.
Rondje Javornik
Javornik (1066 meter)is een klein wintersport dorpje. Wij begonnen onze wandeling in het dorpje Stachy dat aan de weg tussen Susice en Vimperk ligt.
Het dorp Stachy stelt niet veel voor. Eenmaal buiten het dorp wordt het direct landelijk. Hier wordt zelfs nog gewaarschuwd voor de stier die even verderop gemoedelijk tussen zijn harem en kroost ligt en ons nieuwsgierig nakijkt.
Langs de weg zie je grote verschillen: sommige boerderijtjes zijn nog steeds in deplorabele staat, andere zijn prachtig gerestaureerd en zien er verzorgt uit.
Even een terugblik op het dal waarin Stachy ligt om dan verder te gaan door de bossen en weiden naar Nicov.
Zo nu en dan stuit je op kleine gehuchtjes. Rechtsboven het "dorp" Krousov, bestaande uit 6 huizen. Onder het wat groter dorp Nicov. Vroeger, in de tijd dat Tsjechie nog bij Oostenrijk hoorde heette dit dorp Millau. Voor de kerk staat nog een grote gedenksteen voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Opschrift en namen zijn in het Duits. Het interieur van het dorpskerkje is eenvoudig en ingetogen.
Vanuit Nicov stijgen we langzaam naar de rotsen op de top van de berg Kralovsky Kamen (1058 meter). Daar blijkt dat de storm in februari 2007 flink heeft huisgehouden en is het even zoeken naar het pad. Van hier lopen we over de kam naar de top van de berg Javornik en het gelijknamig dorpje.
En bijna vanzelfsprekend staat er op de top van de berg Javornik (1066 meter) een uitkijktoren. Deze dateerd uit de negentiende eeuw maar is eind vorige eeuw vrijwel steen voor steen weer opnieuw opgebouwd. Bij de ingang is een loket waar je behalve toegangskaartjes ook koffie, fris (dus ook bier) of een ijsje kunt kopen. Even verderop heb je zicht op het dorpje Javornik met zijn "rotonde", een ronde kerk.
Weer door bossen en weiden en langs mooie Tsjechische zomerhuisjes dalen af van Javornik via het dorpje Ubislav terug naar Stachy, ons beginpunt.
Rondje Kasperske Hory
Gevarieerder dan het rondje Javornik is een rondje bij Hrad Kasperk. We komen hier langs riviertjes, een ruine en bijzondere kerkjes. Wij beginnen op het plein in Kasperke Hory, gaan vandaar naar de kapel Mikulas en dalen naar de rivier de Otava. Vanaf het dorp Annin gaat het dan geleidelijk omhoog naar de ruine van Hrad Kasperk en vandaar weer naar Kasperske Hory. De ruine is op veel plaatsen langs de route zichtbaar.
Al op weg naar de Mikulaskapel zie je aan de overzijde van het dal de ruine van Hrad Kasperk. De Mikulaskapel is binnenin versierd met fresco's van bloemen.
Het pad daalt hierna snel naar de rivier de Otava.
Zo los je op een simpele manier een probleem op: zwaar verkeer links aanhouden, het overige verkeer mag rechts over het bruggetje. En langs dit stukje Otava vindt je ook aardige Tsjechische vakantiehuisjes.
Vlak voor het dorp Annin kom je langs het kerkje Mourenec. Achter op het kerkhof bevindt zich een groot knekelhuis waarin zich massa's beenderen en schedels bevinden. En net als in Nicov zijn ook hier vrijwel alle grafopschriften in het Duits.
Na de oversteek van de Otava gaat het weer geleidelijk omhoog. En op de open plaatsen zie je steeds Hrad Kasperk in de verte staan. Maar eerst nog weer door een onverwacht dorpje. We volgen gewoon de "hoofdstraat"
Nog een half uurtje en we zijn bij de ruine van het kasteel Kasperk, gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw door keizer Karel VI om de grenzen en de handelsroute tussen Pilzen en Passau te bewaken.
Tussen de ruine en het dorp Kasperske Hory ligt nog een dal. Daarna krijg je een mooi uitzicht op het dorp beneden en de Mikulaskapel in de verte.