De Sumava ofwel het Boheemse Woud ligt in het zuidwesten van Tsjechie op de grens met het duitse Beieren.
Een groot deel is tijdens de Koude Oorlog verboden gebied geweest en werd pas na de val van het ijzeren gordijn vrij gegeven. Dientengevolge is het een ongerept gebied gebleven waar prachtige wandelingen te maken zijn. De toppen van Sumava zijn zwaar bebost en daar loopt men vrijwel uitsluitend dor naaldbossen. Langs de hellingen vindt je de dorpjes, beekjes en de vergezichten.
In de zomer van 2007 hebben we een aantal wandelingen gemaakt. Van twee ervan hebben we onderstaande reportages gemaakt.

Rondje Javornik


Javornik (1066 meter)is een klein wintersport dorpje. Wij begonnen onze wandeling in het dorpje Stachy dat aan de weg tussen Susice en Vimperk ligt.

vakantie_232.jpg vakantie_235.jpg

vakantie_233.jpg vakantie_234.jpg

Het dorp Stachy stelt niet veel voor. Eenmaal buiten het dorp wordt het direct landelijk. Hier wordt zelfs nog gewaarschuwd voor de stier die even verderop gemoedelijk tussen zijn harem en kroost ligt en ons nieuwsgierig nakijkt.
Langs de weg zie je grote verschillen: sommige boerderijtjes zijn nog steeds in deplorabele staat, andere zijn prachtig gerestaureerd en zien er verzorgt uit.

vakantie_236.jpg vakantie_237.jpg

vakantie_239.jpg Even een terugblik op het dal waarin Stachy ligt om dan verder te gaan door de bossen en weiden naar Nicov.vakantie_245.jpg vakantie_246.jpg

vakantie_247.jpg vakantie_248.jpg

Zo nu en dan stuit je op kleine gehuchtjes. Rechtsboven het "dorp" Krousov, bestaande uit 6 huizen. Onder het wat groter dorp Nicov. Vroeger, in de tijd dat Tsjechie nog bij Oostenrijk hoorde heette dit dorp Millau. Voor de kerk staat nog een grote gedenksteen voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Opschrift en namen zijn in het Duits. Het interieur van het dorpskerkje is eenvoudig en ingetogen.

vakantie_249.jpg vakantie_250.jpg


vakantie_251.jpg Vanuit Nicov stijgen we langzaam naar de rotsen op de top van de berg Kralovsky Kamen (1058 meter). Daar blijkt dat de storm in februari 2007 flink heeft huisgehouden en is het even zoeken naar het pad. Van hier lopen we over de kam naar de top van de berg Javornik en het gelijknamig dorpje.vakantie_253.jpg vakantie_254.jpg

vakantie_255.jpg vakantie_257.jpg

vakantie_258.jpg En bijna vanzelfsprekend staat er op de top van de berg Javornik (1066 meter) een uitkijktoren. Deze dateerd uit de negentiende eeuw maar is eind vorige eeuw vrijwel steen voor steen weer opnieuw opgebouwd. Bij de ingang is een loket waar je behalve toegangskaartjes ook koffie, fris (dus ook bier) of een ijsje kunt kopen. Even verderop heb je zicht op het dorpje Javornik met zijn "rotonde", een ronde kerk.

vakantie_259.jpg vakantie_260.jpg

Weer door bossen en weiden en langs mooie Tsjechische zomerhuisjes dalen af van Javornik via het dorpje Ubislav terug naar Stachy, ons beginpunt.

vakantie_262.jpg vakantie_263.jpg

vakantie_264.jpg vakantie_265.jpg


Rondje Kasperske Hory


Gevarieerder dan het rondje Javornik is een rondje bij Hrad Kasperk. We komen hier langs riviertjes, een ruine en bijzondere kerkjes. Wij beginnen op het plein in Kasperke Hory, gaan vandaar naar de kapel Mikulas en dalen naar de rivier de Otava. Vanaf het dorp Annin gaat het dan geleidelijk omhoog naar de ruine van Hrad Kasperk en vandaar weer naar Kasperske Hory. De ruine is op veel plaatsen langs de route zichtbaar.
vakantie_304.jpg vakantie_303.jpg

vakantie_306.jpg vakantie_307.jpg
Al op weg naar de Mikulaskapel zie je aan de overzijde van het dal de ruine van Hrad Kasperk. De Mikulaskapel is binnenin versierd met fresco's van bloemen.
Het pad daalt hierna snel naar de rivier de Otava.

vakantie_308.jpg vakantie_309.jpg

vakantie_310.jpg vakantie_311.jpg

vakantie_312.jpg Zo los je op een simpele manier een probleem op: zwaar verkeer links aanhouden, het overige verkeer mag rechts over het bruggetje. En langs dit stukje Otava vindt je ook aardige Tsjechische vakantiehuisjes.

vakantie_313.jpg vakantie_314.jpg

vakantie_315.jpg vakantie_320.jpg

vakantie_316.jpg Vlak voor het dorp Annin kom je langs het kerkje Mourenec. Achter op het kerkhof bevindt zich een groot knekelhuis waarin zich massa's beenderen en schedels bevinden. En net als in Nicov zijn ook hier vrijwel alle grafopschriften in het Duits.

vakantie_319.jpg vakantie_321.jpg

vakantie_323.jpg vakantie_324.jpg

vakantie_325.jpg vakantie_326.jpg

vakantie_328.jpg Na de oversteek van de Otava gaat het weer geleidelijk omhoog. En op de open plaatsen zie je steeds Hrad Kasperk in de verte staan. Maar eerst nog weer door een onverwacht dorpje. We volgen gewoon de "hoofdstraat"

vakantie_329.jpg vakantie_330.jpg

vakantie_332.jpg vakantie_333.jpg

vakantie_334.jpg vakantie_338.jpg

vakantie_340.jpg Nog een half uurtje en we zijn bij de ruine van het kasteel Kasperk, gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw door keizer Karel VI om de grenzen en de handelsroute tussen Pilzen en Passau te bewaken.
vakantie_344.jpg vakantie_345.jpg

vakantie_346.jpg Tussen de ruine en het dorp Kasperske Hory ligt nog een dal. Daarna krijg je een mooi uitzicht op het dorp beneden en de Mikulaskapel in de verte.