Vanuit Niebert in het Westerkwartier starten twee interessante wandelingen van elk zo'n 15 kilometer. De ene gaat vanuit Niebert langs het Iwema steenhuis naar het zuiden door de vroegere veenafgravingen langs de Jonkersvaart en terug via de Coendersborg in Nuis. (bron Wandelgids Groningen), de andere wandeling gaat via het steenhuis en de Coendersborg naar het weidegebied ten noorden van Nuis en Niebert (bron Dagblag van het Noorden)
Beide routes gaan langs de oude kerkpaden tussen Niebert en Nuis, zuidelijk van de garst waarop beide dorpen zijn gebouwd. De zuidelijke route liepen we in 2003 maar daarvan hebben we geen foto's. De noordelijke route liepen we in april 2007.

De route begint bij het kerkje van Niebert. We gaan naar het oude kerkepad en lopen langs de Iwema heerd en andere oude boerderijen door de velden naar de Coendersborg. Veulens en lammeren maken duidelijk dat het voorjaar is begonnen.
niebert_001.jpg niebert_002.jpg

niebert_003.jpg niebert_004.jpg

niebert_005.jpg niebert_006.jpg

niebert_010.jpg niebert_009.jpg

niebert_013.jpg In de oude eikenbomen van de oprijlaan van de Coendersborg (linksonder) heeft zich een kolonie kraaien genesteld. Hier ook een mooi zicht op het kleine kerkje van Nuis. Bij de kerk verlaten we de hooggelegen garst en gaan naar het weidegebied te noorden van de beide dorpen.
niebert_011.jpg niebert_012.jpg

niebert_014.jpg niebert_016.jpg

niebert_017.jpg Een aardige wegmarkering in dit deel van de route dat dwars door de weilanden en langs oude "dobbes" gaat: een verroeste melkbus. De wandeling over de garst gaat nog langs een schelpenpad dat met fietsers gedeeld moet worden, hier gaat de route langs graspaden die soms met vee moet worden gedeeld. En ook hier de uitingen van een naderend voorjaar.niebert_019.jpg niebert_020.jpg

niebert_022.jpg niebert_025.jpg

niebert_026.jpg niebert_027.jpg

Dit weidegebied met hier en daar wat oude petgaten wordt getekend door oude sloten en kanaaltjes. Met wat geluk (en dat hadden we) zie je hier de hazen spelen in de weilanden.

niebert_030.jpg niebert_031.jpg

niebert_032.jpg niebert_033.jpg

Net voor het dorp Boerakker buigt het pad weer naar het zuiden, terug naar Niebert. Langs dit pad worden we door een paar lama's nagekeken. Wij gaan verder langs graspaden met wijde uitzichten en boslanen met kamperfoelie.

niebert_034.jpg niebert_037.jpg

niebert_038.jpg We zijn terug bij het beginpunt: het kerkje van Niebert.
Enig nadeel van deze leuke route is de constante aanwezigheid van de A7 die twee keer moet worden gekruist. En waar je je ook bevindt: het lawaai van auto's en vrachtwagens blijft aanwezig.