Wandeling door het noordelijk deel van het Hunzedal
Lengte: 15 kilometer, gelopen in februari 2008
Bron: Dagblad van het Noorden

Deze tocht voert van Zuidlaren, langs Schuilingsoord naar Spijkerboor en vandaar langs de Hunze terug naar Zuidlaren. Het eerste deel gaat via de zandgronden van de Hondsrug. Dan loop je het Hunzedal in en kun je nog wat oude restanten van de vervening van dit gebied vinden. Bij Spijkerboor kom je bij de Hunze die daar weer de vrije loop heeft gekregen en zijn oude meanders weer bevloeit. Een waar paradijs voor watervogels en je ziet en hoort tijdens de wandeling dan ook regelmatig grote groepen ganzen tussen dit gebied en het nabij gelegen Zuidlaardermeer trekken.

hunzedal_001.jpg hunzedal_002.jpg

hunzedal_003.jpg Schattige oude huisjes langs de rand van de Hondsrug met vrij uitzicht over het Hunzedal. Op de foto's amper herkenbaar maar het het blote oog des te meer: het hoogteverschil tussen de beboste heuvelrug enerzijds en het vlakke, afgegraven land anderzijds.
hunzedal_004.jpg hunzedal_006.jpg

hunzedal_007.jpg hunzedal_008.jpg

De eerste restanten van de vroegere vervening: een oude, bijna dichtgegroeide wijk in het Annermoeras. Zo te zien is het er nu goed wonen....

hunzedal_009.jpg hunzedal_010.jpg

We komen aan bij het dorpje Spijkerboor aan de Hunze. Het eerste wat je ziet is de grote ruimte die deze rivier weer heeft gekregen om te meanderen.

hunzedal_012.jpg hunzedal_013.jpg

hunzedal_014.jpg We verlaten het dorpje Spijkerboor en gaan naar het noorden. Daar zien we al snel dat dit gebied nog steeds een "energieke" omgeving is. Vroeger door middel van turf, nu het aardgas. En tijd om bij deze aardgaslocatie te genieten van het uitzicht over de Hunze.
hunzedal_018.jpg hunzedal_016.jpg

hunzedal_017.jpg hunzedal_019.jpg

hunzedal_021.jpg hunzedal_023.jpg

Grote groepen ganzen vliegen heen en weer tussen het Hunzedal en het Zuidlaardermeer. De zwanen laten zich er niet door afleiden en grazen rustig door.

hunzedal_024.jpg Aan de begroeing is te zien dat we de Hondsrug weer oplopen en het vlakke Hunzedal verlaten. Dit stukje coulissenlandschap ten zuiden van Zuidlaren koestert zich nog even in het avondzonnetje terwijl dit tochtje er voor ons weer op zit.