Vechte-Dinkel, lengte 20 kilometer (met voor- en na traject 36 km). Gelopen in (het koude)april 2006.
Bron: boekje LAW Handelsweg en tip van neef en nicht en fervent LAWandelaars Henk & Alie Smit

Vanwege de bereikbaarheid met het openbaar vervoer zijn we deze tocht niet begonnen aan de voet van de heuvelrug van Bad Bentheim maar in het acht kilometer oostelijker gelegen Salzbergen. De T�ddenweg (duits deel van de LAW Handelsweg)loopt langs de zuidkant van Salzbergen, langs onder andere het landgoed Stovern en burcht Bentheim over een oude postweg, de zogenaamde Friesenweg, van Osnabrueck naar Naarden.

vechte-dinkel_002.jpg

Het begin is alleraardigst: een echte oude stoomlocomotief als spoorwegmonument bij het station van Salzbergen. Wij gaan op zoek naar de oude Postweg die aan de zuidzijde van het dorp moet lopen.
vechte-dinkel_009.jpg vechte-dinkel_010.jpg
vechte-dinkel_011.jpg vechte-dinkel_012.jpg

De Alte Postweg gaat door glooiende landschappen, langs oude schuren en moderne pleisterplaatsen voor de hedendaags reizigers.

vechte-dinkel_017.jpg vechte-dinkel_016.jpg

Hier liggen weer heel wat branduren keurig gestapeld langs de Alte Postweg. In ditzelfde bos ook berken met (korst)mos en de zogenaamde Ravenboom, een boom die drieeneenhalve meter in doorsnee was. De palen rond de nieuw geplante Ravenboom geven de omtrek van de vorige aan. Verder een afgezaagde stronk van een berk die nog volop sap produceert voor de niet meer aanwezige stam en takken.

vechte-dinkel_014.jpg vechte-dinkel_018.jpg vechte-dinkel_022.jpg
vechte-dinkel_019.jpg

Ondanks het koude en natte weer in maart en april kondigt de lente zich toch aan.De heuvelrug waarop Bad Bentheim ligt komt in zicht. De Alte Postweg gaat rechtsaf via Sch�ttorf naar Bad Bentheim, wij laten Sch�ttorf voor wat het is en gaan linksaf langs de Oude Vecht (in het Duits: Vechte) en de nieuwe Vecht.

vechte-dinkel_020.jpg vechte-dinkel_023.jpg
vechte-dinkel_021.jpg vechte-dinkel_024.jpg
vechte-dinkel_025.jpg vechte-dinkel_026.jpg
vechte-dinkel_027.jpg


Een oude verdedingstoren bij Suddendorf om het dal tussen de heuvelrug en de Vecht te bewaken. Daarna begint de lange klim door het bos, langs oude steengroeves waar het Bentheimer Zandsteen werd gewonnen.

vechte-dinkel_029.jpg vechte-dinkel_030.jpg
vechte-dinkel_035.jpg vechte-dinkel_036.jpg
vechte-dinkel_037.jpg vechte-dinkel_039.jpg

vechte-dinkel_040.jpg Bad Bentheim en de burcht. De eerste etappe van deze tocht zit er op.

Zeer aan te bevelen is een tocht met de nachtwaker (iedere vrijdagavond om 21.00 uur vanaf de burchtpoort). Dan kom je ook langs de (s)malste steegjes en hoor je nog es wat over Bentheim en de oude nachtwakers.

Wij gaan verder met de tweede etappe: over de Alte Postweg langs de zuidzijde van de heuvelrug naar Gildehaus en van daar naar de Dinkel in Twente. Het bewaken van de burcht laten we maar aan Bismarck over.
vechte-dinkel_073.jpg vechte-dinkel_060.jpg
vechte-dinkel_063.jpg vechte-dinkel_064.jpg
vechte-dinkel_062.jpg vechte-dinkel_066.jpg

Op de heuvelrug stonden drie molens die helemaal uit Bentheimer Zandsteen zijn opgetrokken. Alleen die in Gildehaus is nog in werking, van de andere twee rest alleen nog de romp. Ook bij Gildehaus: nog in werking zijnde steengroeves. En dat het tegen Pasen loopt laten ze daar ook overduidelijk zien.

vechte-dinkel_069.jpg vechte-dinkel_071.jpg
vechte-dinkel_078.jpg

Vanaf Gildehaus gaat de Alte Postweg in een vrij rechte lijn naar Oldenzaal. Wij zwaaien af naar het zuiden omdat we naar de Dinkel gaan. Nog even een laatste blik op de heuvelrug en dan het brede rivierdal in.

vechte-dinkel_079.jpg vechte-dinkel_082.jpg
vechte-dinkel_080.jpg vechte-dinkel_084.jpg
vechte-dinkel_085.jpg


We zijn bij de Nederlands-Duitse grens en de Dinkel is in zicht. Er is zelfs nog een mooi plekje voor een pauze.
vechte-dinkel_086.jpg vechte-dinkel_087.jpg
vechte-dinkel_089.jpg vechte-dinkel_088.jpg
vechte-dinkel_091.jpg vechte-dinkel_092.jpg
vechte-dinkel_093.jpg vechte-dinkel_095.jpg
In Twente leven twenters. Lijkt ook logisch! Deze keek ons nog even na voor we de eindstreep van de tweede etappe in De Lutte bereikten. De 36 kilometer zit er op!