Rondje Vries (Drenthe): een kort wandelingetje van zo'n 12 kilometer, gelopen in maart 2007.
Bron: Dagblad van het Noorden

vries_001.jpg De tocht begint op de brink van Vries. Behalve de eeuwenoude kerk is daar niet veel van het oude brinkdorp Vries terug te vinden.
We verlaten in oostelijke richting het dorp en gaan naar het Noord-Willems kanaal, gegraven ten tijde van koning Willem I tussen Groningen en Assen. Het oostelijk deel van Vries (tussen het dorp en het kanaal) heet nieuwe stukken en is laag gelegen. Het water in het kanaal staat zelfs flink hoger dan de omringende landerijen. We volgen het kanaal in zuidelijke richting.
vries_002.jpg vries_004.jpg

De sloot naast de dijk zit vol sterrenkroos en het waarschuwingsbord was schijnbaar te breed voor een weggebruiker.
vries_005.jpg vries_006.jpg
We staan nu op het grondgebied van de voormalige buitenplaats Heidenheim. Het gebouw staat langs het Noord-Willems kanaal net voorbij het viaduct van de A28. Ongetwijfeld zal het vroeger een schitterend gebouw zijn geweest maar daarvan is nu niet veel meer over. Wij slaan af in westelijke richting, door de landerijen richting Rijksweg tussen Vries en Assen. Ondanks het natte voorjaar zijn de paden hier goed begaanbaar.
vries_007.jpg vries_008.jpg

vries_009.jpg vries_011.jpg
(rechter plaatje: zoek de boom....)

Nog even en de weiden zullen weer vol lammetjes staan. Bij de Rijksweg staan nog wat oude palen die herinneren aan de voormalige buitenplaats.vries_010.jpg vries_012.jpg

De oude Rijksweg was tot in de jaren tachtig een belangrijke route voor het verkeer van en naar Groningen. Nu is het er heerlijk rustig. In de zomermaanden is het een schaduwrijke weg door de vele beukenbomen aan weerszijden. Net voor het gehucht Ubbena zien we aan de westzijde van de weg een beekje door de landerijen kronkelen. Dit was de scheiding tussen de vroegere boermarken Zeijen en Vries.

vries_013.jpg vries_014.jpg

vries_015.jpg


Zelfs op deze oude zwerfkei is nog leven te vinden.....

Nu nog verstilde weggetjes maar in de zomermaanden uiterst populair bij fietsers. We zwaaien af naar het noorden, steken de beek weer over en zullen Vries aan de westzijde passeren. We komen door een afwisselend gebied met weiden, vennen, een stukje heide, boomwallen.
vries_018.jpg vries_019.jpg

vries_020.jpg vries_021.jpg

vries_023.jpg vries_024.jpg

Het eerste ven dat we passeren: het Holtveen. Kort daarna zien we toch nog het resultaat van de alle neerslag in het voorjaar:

vries_026.jpg vries_027.jpg

vries_025.jpg vries_028.jpg

vries_029.jpg


We slaan weer af naar het oosten en lopen langs het Kostersveen terug naar het dorp.

vries_030.jpg vries_031.jpg