In de zomer van 2011 hebben we een rondje Bad Ems gelopen. Deze stad ontstond in de romeinse tijd rond een romeins kamp aan de Romeins-Germaanse grens, de zogenaamde Limes. Van deze Limes zijn er bij Bad Ems nog heel wat sporen te vinden.
De Romeinen ontdekten hier diverse geneeskrachtige bronnen. In latere eeuwen groeide Bad Ems uit tot een kuuroord van internationale allure waar koningen, keizers en tsaren kwamen verpozen.
De stad wordt doorsneden door de rivier de Lahn en op vrijwel elk uitzichtpunt komt deze rivier in beeld.
In de directe omgeving zijn mooie wandelingen door het Westerwald en langs de Lahn te maken. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen maar een bijbehorende wandelkaart is geen overbodige luxe !!!!

Ons rondje Bad Ems starten we in Mergelkaut, een gehuchtje ten noorden van Bad Ems, en voert door Fachbach en Nievern langs de Lahn naar Bad Ems en vandaar weer terug naar Mergelkaut..
img_1922.jpg

Wat direct opvalt zijn de vele appelbomen. Sommigen dragen nog volop vrucht, anderen zijn allang afgestorven. Deze appelboom vertoont nog wel groen maar dat is vanwege de maretak.img_1923.jpg img_1924.jpg
img_1925.jpgLangs de Lahn geen wijngaarden maar bossen en bospaden. En geiten die een berghelling schoonhouden!


Halverwege de afdaling naar de Lahn heb je zicht op Bad Ems (links) en Nievern (rechts) aan de andere zijde van de rivier.
img_1927.jpg img_1929.jpg


We steken bij Fachbach de Lahn over en komen in het dorpje Nievern. Daar volgen we (in tegengestelde richting) een deel van een van de Jacobspaden die ook in Duitsland veelvuldig te vinden zijn en worden verrast door een flinke regenbui. In de zomer van 2011 een vaak terugkerende gebeurtenis.
img_1936.jpg img_1935.jpg
img_1938.jpg

De poncho's kunnen weer uit en we kunnen genieten van een schitterend gezicht op Bad Ems vanaf de (niet meer werkende kabelbaan) Obere Malbergstation.


Hier is ook al iets te zien van de vroegere grandeur van Bad Ems a/d Lahn.
img_1940.jpg img_1943.jpg
img_1944.jpgHoog boven de rivier en de stad bevindt zich nog een (gerestaureerde) wachttoren van de Limes.img_1518.jpg img_1512.jpg
Blikvanger in de stad is het Kurpark met het casino. Aan de oostzijde daarvan bevinden zich nog twee geneeskrachtige bronnen, de zogenaamde Romerquellen.
img_1523.jpg img_1522.jpg img_1520.jpg
Langs de Lahn en door het Kurpark:
img_1528.jpg img_1530.jpg img_1529.jpg
Aan de andere zijde van de Lahn zelfs een (in gebruik zijnde!) russisch orthodoxe kerk, voor de vroegere russische tsarenfamilie die hier regelmatig kwamen kuren.

Ons pad voert verder door het centrum van Bad Ems en we verlaten de stad in de richting Arzbach:
img_1524.jpg img_1507.jpg
img_1534.jpg img_1535.jpg
img_1536.jpg


Halverwege Bad Ems en Arzbach slaat we af richting Mergelkaut. 't Is even doorklimmen!
img_1540.jpg img_1541.jpg

Lengte van de wandeling: 14 kilometer, tijd 6 uur. Neem gerust de tijd om in Bad Ems rond te wandelen. 't Is niet groot maar zeker een bezoekje waard.