Een kort rondje Bierum: circa 12 kilometer, langs de Eems, door oude wierdedorpjes en door de velden.
Bron: eigen. Gelopen in september 2006

We begonnen ons tochtje in Holwier, een oud wierdedorp ten noorden van Delfzijl. Vandaar door het kleine wierdedorp Nansum naar de dijk langs de Eems. Vervolgens over de dijk in noordelijke richting tot aan Hoog Watum om vandaar naar het wierdedorp Bierum te gaan. Dan langs de weg en over een oud kerkpad terug naar Holwierde.

september_062.jpgHolwier bestaat uit de samenvoeging van drie kleine wierden. In het dorp stond tot 1836 een van de drie juffertorens die de provincie Groningen rijk was (de andere twee staan in Schildwolde en Onstwedde)en was een baken voor het scheepvaartsverkeer op de Eems. De kerk uit de 11e eeuw met veel siermetselwerk staat er nog wel en bezit nu een bescheiden klokkestoeltje.


september_023.jpg september_024.jpg
Links: de statige entree van het kerkhof in Holwierde. Rechts: een erg vol appelboompje.

september_025.jpg Aardige dorpsmarkering van de dorpen in de gemeente Delfzijl: een halve boog met een zeemeeuw. Deze staat bij de uitgang van Holwierde aan de weg naar Nansum.

Onder: langs de weg tussen Holwier en Nansum: dahlia's en knotwilgen.
september_026.jpg september_028.jpg

september_029.jpg september_030.jpg
In het open veld zijn zelfs de kleine huiswierden waarop boerderijen werden gebouwd zichtbaar. Op de achtergrond de dijk langs de Eems. Vlak voor de dijk nog een paar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

september_032.jpg september_034.jpg

september_033.jpg september_035.jpg

september_038.jpg september_040.jpg

Ondanks het schitterend weer is de andere zijde van de Eems helaas niet te zien. We zien in de verte alleen de "sky-line" van Delfzijl in het zuiden en de Eemscentrale in het noorden.

september_041.jpg Detail op de dijk: verschillende korstmossen en een leeuwetand die toch nog een plekje tussen de keien en beton vond.
september_042.jpg september_043.jpg

september_044.jpg Vanaf grote afstand is Hoog Watum al te zien. De huiswierde waarop de oude boerderij stond is nog duidelijk zichtbaar. Nu staat er een nieuwe boerderij naast de wierde en herinnert alleen de oprijlaan nog aan deze oude boerenplaats.

september_045.jpg september_047.jpg

Langs kronkelende landweggetjes gaat het richting Bierum. Intussen gaat de aardappeloogst gewoon door....

september_048.jpg september_049.jpg

september_051.jpg september_054.jpg

september_053.jpg Het oude wierdedorp Baaierm met smalle kronkelende straatjes en oude kerk (13e eeuw). Langs de gracht van het oude borgterrein van de Luingaborg verlaten we het dorp in zuidelijke richting naar Holwierde. Bij het verlaten van het dorp komen we weer langs de dorpsmarkering. Deze is zelfs opgesierd met poes!september_055.jpg september_056.jpg

september_058.jpg september_059.jpg

Tussen Baaierm en Holwier ligt nog een oud kerkepad langs de Bierummermaar. Via een hoogholtje kun je aan de andere kant verder.

september_057.jpg

september_061.jpg september_060.jpg

Strakke velden, kronkelende sloten met uitbundig riet. En aan het eind van de weg zijn we weer bij het beginpunt: Holwier.